Pauline Jonkers-Stroink, m.m.v. Arie de Bruin (28 september 2024)

Introductie "Familiekroniek 7a: Arend Heerma van Voss"

De familiekroniek

Binnen de familie Heerma van Voss wordt inmiddels meer dan 160 jaar onderzoek gedaan naar de herkomst van de voorvaderen. Nog steeds is niet duidelijk wie de vader was van stamvader Wilhelm (van) Voss, die omstreeks 1645 geboren werd.

In 1943 ontstond bij Pauline Jonkers-Stroink, dankzij haar opa Voss uit Roosendaal, de interesse voor de familie. In 1982 pakte zij, geholpen door enkele andere familieleden, het echte onderzoek op. Later ging Christiaan Heerma van Voss intensief speuren. Ook hij ging op zoek naar de vader van Wilhelm, maar vond hem (nog) niet. Vanaf 2014 is Arie de Bruin, in samenspraak met Pauline, bezig om met alle vanuit de familie beschikbare informatie en eigen toevoegingen de familiekroniek samen te stellen. Pauline overleed op 19 februari 2024.

Met instemming van vele leden van families Van Voss en Heerma van Voss wordt deze kroniek nu toegevoegd aan de sinds oktober 2020 bestaande website heermavanvoss.nl.

7a: Arend Heerma van Voss

Arend en zijn iets jongere broer Ulbo Jetze zijn zonen van Casparus Sybrand Heerma van Voss. Beide broers hebben, net als hun vader, invloed gehad op het leven in Roosendaal.

Hun eerste opvallende prestatie is het vanaf 1 augustus 1876 succesvol doorlopen van de 3-jarige cursus Middelbaar Onderwijs aan de Tuinbouwschool van de Koninklijke Nederlandsche Tuinbouw Maatschappij “Linnaeus” te Watergraafsmeer bij Amsterdam. Deze school was een voorloper van de huidige universiteit in Wageningen. Na het opdoen van enige ervaring begonnen zij in Roosendaal samen hun eigen bedrijf als boomkwekers, tuinarchitecten en zaadhandelaren. Vooral Arend bleef in deze tuinwereld  actief, ook nadat zijn broer andere paden was gaan bewandelen.

Arend trouwde in 1895 met een domineesdochter, Catharina Cornelia Hiebendaal; zij kregen drie kinderen. Naast zijn beroepswerk in de tuinbouw was hij ook verzekeringsagent en zeer actief in het kerkelijk leven en de politiek. Als beloning voor zijn inzet voor de lokale gemeenschap is in Roosendaal een straat naar hem vernoemd.

Onder het boek staan icoontjes, om acties uit te voeren. Eén van de icoontjes geeft een handig overzicht van de inhoud van het boek.

naar boven

Leave a Reply