Skip to main content

Deze website wordt gevuld, beheerd en onderhouden door Heemkundekring “Jan uten Houte” te Etten-Leur. Het is slechts één van de vele activiteiten van de kring. Er gebeurt zo veel, dat het verstandig is de website te bezoeken, voor actueel nieuws, (historische) informatie en activiteiten.

www.janutenhoute.nl

Charles graaf de Lambert was de vliegenier die 27 juni 1909 als eerste boven Nederland vloog. Suikerfabrikant S.C.J. Heerma van Voss had hem, via een impresario, vanuit Frankrijk naar Nederland gehaald, met zijn vliegtuig. Het verhaal over graaf de Lambert is uitgebreid beschreven en gedocumenteerd door Gerard J. van Heusden.

www.charlesgraafdelambert.nl

In “Van Gogh Etten-Leur – museum de kunst van het leven” is heel veel te zien met betrekking tot de geschiedenis van de dorpen Etten en Leur, de huidige gemeente Etten-Leur. Een speciale kamer is geheel gewijd aan S.C.J. Heerma van Voss en de eerste gemotoriseerde vlucht op 27 juni 1909, die hij organiseerde en financierde. Vergeet bij een bezoek aan dit leuke museum dus niet ook daar te gaan kijken.

www.vangoghettenleur.nl (eerder: streekmuseum Etten + Leur)

“Van Gogh Etten-Leur – museum de kunst van het leven” heeft ook erfgoed van de “Stichting Eerste Gemotoriseerde Vlucht In Nederland” (SEGVIN) overgenomen. Deze stichting was opgericht om de herinnering aan de eerste vlucht van een gemotoriseerd vliegtuig in Nederland, 27 juni 1909 bij Etten-Leur, levend te houden.

http://www.vangoghettenleur.nl (eerder: Eerste vlucht in Nederland)

De Wright Flyer was het vliegtoestel waarmee op 17 december 1903 de Amerikaanse broers Wilbur en Orville Wright als eersten geslaagde vluchten maakten. Enkele jaren later kwam Wilbur met zo’n toestel naar Europa en dat leidde onder meer tot de eerste gemotoriseerde vlucht in Nederland. In “Vliegend Museum Seppe” te Bosschenhoofd (N.-Br.) is een 1:1 replica van dit vliegtuig te zien. En natuurlijk nog veel meer. Nieuwsgierig naar leuke verhalen over vliegtuigen? Bezoek het museum!

https://vliegendmuseumseppe.nl

“Luchtvaartmuseum Aviodrome” in Lelystad koestert en toont talloze objecten die voortgekomen zijn uit de Nederlandse luchtvaart. De luchtvaartgeschiedenis wordt aldaar op prachtige wijze zichtbaar. Eén van de blikvangers is een 1:1 replica van de Wright Flyer, het type toestel waarmee op 27 juni 1909 voor de eerste keer boven Nederland met een gemotoriseerd toestel gevlogen werd. Het museum is een bezoek waard. Trek er maar gerust een dag voor uit.

www.aviodrome.nl

Het archief dat suikerfabrikant en weldoener S.C.J. Heerma van Voss tijdens zijn leven opbouwde is gedeeltelijk bewaard gebleven. Het wordt beheerd door het “West-Brabants Archief” (WBA). Aldaar is het slechts één van de talloze dossiers. Een schat aan informatie is inmiddels digitaal toegankelijk via de website van deze organisatie. Onder meer de gemeentes in de regio westelijk Noord-Brabant hebben er hun (oude) archieven ondergebracht.

https://westbrabantsarchief.nl

Het “Nationaal Vlasserij-Suikermuseum” in Klundert (N.-Br.) is een een museum over leven en werken in het vlas, de suikerbieten en de suikerfabrieken. In de “Vlasserij” ontdekt men de zware handarbeid van het repelen, roten, braken en zwingelen, met originele gerestaureerde machines. Het bezoek aan de “Suiker” voert langs authentieke voorwerpen, displays van het productieproces en vitrines met oude suikerproducten in de originele verpakking. Prachtige maquettes tonen een goed inzicht.

https://vlasserij-suikermuseum.nl

De “Stichting Industrieel Erfgoed Suikerindustrie”, oftewel de “Stoomclub Suiker Unie”, beheert oude (stoom-)machines die ooit in de suikerindustrie werden gebruikt. Met veel liefde voor het oude vak verrichten de vrijwilligers allerlei werkzaamheden. Zij verzorgen en koesteren het waardevolle, industriële erfgoed.

http://www.stoomclubsuikerunie.nl/