Pauline Jonkers-Stroink, m.m.v. Arie de Bruin (27 december)
Introductie "Familiekroniek 7c: Gebroeders Heerma van Voss naar Linnaeus"
Gedeelte van één van de tekeningen die Arend maakte tijdens de opleiding op Linneaus in Watergraafsmeer.
De familiekroniek
Binnen de familie Heerma van Voss wordt inmiddels meer dan 160 jaar onderzoek gedaan naar de herkomst van de voorvaderen. Nog steeds is niet duidelijk wie de vader was van stamvader Wilhelm (van) Voss, die omstreeks 1645 geboren werd.
In 1943 ontstond bij Pauline Jonkers-Stroink, dankzij haar opa Voss uit Roosendaal, de interesse voor de familie. In 1982 pakte zij, geholpen door enkele andere familieleden, het echte onderzoek op. Later ging Christiaan Heerma van Voss intensief speuren. Ook hij ging op zoek naar de vader van Wilhelm, maar vond hem (nog) niet. Vanaf 2014 is Arie de Bruin, in samenspraak met Pauline, bezig om met alle vanuit de familie beschikbare informatie en eigen toevoegingen de familiekroniek samen te stellen. Pauline overleed op 19 februari 2024.
Met instemming van vele leden van families Van Voss en Heerma van Voss wordt deze kroniek nu toegevoegd aan de sinds oktober 2020 bestaande website heermavanvoss.nl.
7c: Gebroeders Heerma van Voss naar Linnaeus
Heel bijzonder is het, dat de brieven die in dit erfgoedboek worden weergegeven, te lezen zijn. Het is al opmerkelijk dat twee tieners, de jonge jongens Arend en Ulbo Jetze Heerma van Voss, in augustus 1876 vanuit westelijk Noord-Brabant voor een periode van drie jaar naar Watergraafsmeer bij Amsterdam verhuisden, om daar naar school te gaan en op een internaat te verblijven. De oudste van de twee schreef gedurende die drie jaar heel vaak een brief naar zijn ouders en die ouders zullen ook vaak geschreven hebben.
Ruim 90 brieven van Arend zijn bewaard gebleven, op wonderbaarlijke wijze. Deze goed leesbare brieven vormen het leeuwendeel van deze publicatie. Ook wordt ingegaan op de school, “Linnaeus” geheten, en worden enkele documenten met betrekking tot de opleiding getoond.
Onder het boek staan icoontjes, om acties uit te voeren. Eén van de icoontjes geeft een handig overzicht van de inhoud van het boek.