Pauline Jonkers-Stroink, m.m.v. Arie de Bruin (11 november 2024)

Introductie "Familiekroniek 9: Sybrand Casparus Jan Heerma van Voss"

De familiekroniek

Binnen de familie Heerma van Voss wordt inmiddels meer dan 160 jaar onderzoek gedaan naar de herkomst van de voorvaderen. Nog steeds is niet duidelijk wie de vader was van stamvader Wilhelm (van) Voss, die omstreeks 1645 geboren werd.

In 1943 ontstond bij Pauline Jonkers-Stroink, dankzij haar opa Voss uit Roosendaal, de interesse voor de familie. In 1982 pakte zij, geholpen door enkele andere familieleden, het echte onderzoek op. Later ging Christiaan Heerma van Voss intensief speuren. Ook hij ging op zoek naar de vader van Wilhelm, maar vond hem (nog) niet. Vanaf 2014 is Arie de Bruin, in samenspraak met Pauline, bezig om met alle vanuit de familie beschikbare informatie en eigen toevoegingen de familiekroniek samen te stellen. Pauline overleed op 19 februari 2024.

Met instemming van vele leden van families Van Voss en Heerma van Voss wordt deze kroniek nu toegevoegd aan de sinds oktober 2020 bestaande website heermavanvoss.nl.

9: Sybrand Casparus Jan Heerma van Voss

De hoofdpersoon van deze website is de Leurse suikerfabrikant Sybrand Casparus Jan Heerma van Voss (1841-1934). Zijn eerste echtgenote, Josina Cornelia van der Poest Clement, overleed op jonge leeftijd. Hij hertrouwde met Louise Johanna Lesturgeon. In totaal kreeg hij negen kinderen, waarvan er vijf zeer jong zijn overleden.

In 1869 begon zijn succesvolle 50-jarige carrière in de suikerindustrie. In 1919 zette hij er een punt achter. Deze 50 jaar staan centraal in zijn lange leven. Deze markante persoonlijkheid, met een boeiende daadkracht was in zijn tijd een bekende Nederlander. In zijn tijd was suiker één van de belangrijkste bronnen van inkomsten voor de Rijksoverheid, vanwege de accijns die werd geïnd. Hij fungeerde als een nationale spil in deze industrietak.

Behalve de suiker was er nog veel meer dat hem interesseerde en bezighield. Hij betekende ook veel voor zijn omgeving, de regio, zijn familie, zijn kerk en landelijk opererende organisaties. In Etten-Leur is nog veel te zien dat aan hem herinnert. Beroemd is hij geworden met het organiseren van de eerste opstijging in Nederland van een gemotoriseerd vliegtuig, op 27 juni 1909.

Onder het boek staan icoontjes, om acties uit te voeren. Eén van de icoontjes geeft een handig overzicht van de inhoud van het boek.

naar boven

Leave a Reply