Arie de Bruin (21 januari 2021, deze versie: 23 maart 2024)

Voorwoord "De verwondering - het eerste opstijgen"

In december 1995 gaf gemend koor “De Cantorije” in de evenementenhal van “De Nobelaer” in Etten-Leur een concert met een historisch tintje. De speciaal voor het concert geschreven compositie “De verwondering – het eerste opstijgen” vormde het slot en het hoogtepunt van het programma. Nadien werd het lied nog enkele keren in het openbaar uitgevoerd.

De “huisMUZIEKbijlage” 1999 werd eraan gewijd, mede naar aanleiding van de 90-jarige herdenking van het eerste opstijgen dat jaar in Etten-Leur, waarbij het lied werd gezongen.

Exact 25 jaar ná de première werd – geheel onverwachts – een exemplaar van de originele partituur aangeboden aan het bestuur van Heemkundekring “Jan uten Houte”. Met de schriftelijke toestemming van componist Pieter van Dijck en het bestuur van “De Cantorije” mocht deze worden opgenomen in het (digitale) erfgoed van S.C.J. Heerma van Voss.

Deze publicatie gaat over dit bijzondere muziek- en zangstuk, gecomponeerd in 1995.

Onder het boek staan icoontjes, om acties uit te voeren. Eén van de icoontjes geeft een handig overzicht van de inhoud van het boek.

naar boven

2 Comments

  • Erik Bolks schreef:

    Ik herken de voorkant van de bladmuziek.
    Wij hebben als gelegeheidskoor bij een jubileum van de Delftse studentenvereniging VGSD naar ik vermoed in 1996 of 2001 ook uitgevoerd in onze lustrum week. Wij hadden de originele partituren besteld en ter beschikking. Ik weet nog dat het onder leiding was van de speciaal voor die gelegenheid aangetrokken Bob Vuick was. Ik vond het toen een intrigerend stuk.

    • Arie de Bruin schreef:

      Dankjewel Erik, voor je reactie. Erg leuk dat zo’n bijzonder muziekstuk ook buiten Etten-Leur is opgevoerd. Als je het goed vindt, ga ik hiervan een vermelding opnemen in het boekje, met jouw naam als bron. Is dat toegestaan?

Leave a Reply