Arie de Bruin (10 oktober 2020, deze versie: 28 januari 2024)

Voorwoord “De Wright Flyer, ook in Nederland”

Wright Flyer replica in Aviodrome te Lelystad

Het gemotoriseerde toestel waarmee voor het eerst boven Nederland gevlogen werd, was een Wright Flyer. Dit type vliegtuig was ontworpen door de Amerikaanse broers Wilbur en Orville Wright. In 1908 demonstreerde Wilbur met zo’n toestel in Frankrijk. Aldaar leidde hij ook enkele nieuwe vliegeniers op, waaronder Charles graaf de Lambert. Hij kwam eind juni 1909, met een in Frankrijk in licentie gebouwde Wright Flyer naar Nederland, om op 27 juni voor het eerst een gemotoriseerde vlucht te maken boven Nederland.

Het toestel waarmee deze vlucht bij de dorpen Etten en Leur plaatsvond, wordt in dit document beschreven.

Delen van dit document zijn eerder gepubliceerd in “Een immense vogel gelijk” (1999). Dit zijn de hoofdstukken “Ontwikkelingen in de aviatiek tot 1908” (oorspronkelijk geschreven door Pieter Broos) en “Het Wright-toestel: techniek” (door Arie de Bruin). Voor het hoofdstuk “Replica in Aviodrome” is dankbaar gebruik gemaakt van het hoofdstuk “Aviodome, de schatkamer voor een Wright Flyer en nog veel meer”, in 1999 geschreven door Wim van Westerop. Voor het hoofdstuk “Replica in Vliegend Museum Seppe” is, met veel dank, gebruik gemaakt van de tekst van Arie de Gruijter, die hij destijds schreef voor het hoofdstuk “Seppe houdt de herinneringen levend”.

Onder het boek staan icoontjes, om acties uit te voeren. Eén van de icoontjes geeft een handig overzicht van de inhoud van het boek.

naar boven

2 Comments

Leave a Reply