Arie de Bruin (14 oktober 2023)

Voorwoord "Herdenking 1959 (50 jaar) (bijlagen)"

Werkschrift van Rentia Hendrikx

In 1959 werd in Etten-Leur een groot, meerdaags feest georganiseerd en gevierd om te herdenken, dat 50 jaar eerder voor het eerst in Nederland een vliegtuig opsteeg en een vlucht maakte. De “PH-EL Luchtvaart Herdenkingsfeesten” vonden plaats van 5 t/m 14 juni en er waren dagelijks meerdere activiteiten.

In “Herdenking 1959 (50 jaar) – Ballonrace” is de aandacht gericht op de afstandswedstrijd voor bemande luchtballonnen, “de ballonrace”, die gehouden werd op 7 juni 1959 en een belangrijk onderdeel was van de feesten. In “Herdenking 1959 (50 jaar) – Postraket” wordt toegelicht wat de komst en lancering van een raket teweegbracht. In “Herdenking 1959 (50 jaar) – Aandacht voor luchtvaart” wordt toegelicht op welke wijze aandacht geschonken werd aan aspecten van de luchtvaart en in “Herdenking 1959 (50 jaar) – Programmaboekje” is het programmaboekje opgenomen. Boeken met de titel “Herdenking 1959 (50 jaar)” zonder nadere aanduiding geven een beeld van meer algemene aspecten van de grote herdenking.

Voor Etten-Leur was het een bijzonder feest, waarover 65 jaar later nog steeds herinneringen worden opgehaald als de aanduiding “PH-EL feesten” aan de orde komt. Er gebeurde echt van alles. Helaas werd er qua financiën verlies geleden, hetgeen na afloop enkele mannen flinke kopzorgen opleverde. Schuldeisers moesten zakelijk verlies noteren.

Veel documenten, waaronder archiefstukken van de organisatie, maar ook massa’s krantenknipsels zijn nog beschikbaar. Het aantal bewaard gebleven foto’s valt helaas enigszins tegen. Maar al met al is er zo veel materiaal, dat over dit 50-jarige jubileum van de eerste vlucht een heuse reeks erfgoedboeken kon worden samengesteld.

Onder het boek staan icoontjes, om acties uit te voeren. Eén van de icoontjes geeft een handig overzicht van de inhoud van het boek.

naar boven

Leave a Reply