Arie de Bruin (5 november 2020, deze versie: 11 januari 2024)

Voorwoord "Het geschonken postkantoor"

Voormalig postkantoor te Leur

Heerma van Voss zorgde ervoor, dat Leur in 1903 een post- en telegraafkantoor kreeg.

Van dit “project” is een archief met vele documenten bewaard gebleven. Deze dienden als basis voor deze publicatie. Ook is een samenvatting opgenomen, eerder gepubliceerd in een in 1997 verschenen geschiedkundig boekje van Heemkundekring “Jan uten Houte” in Etten-Leur.

De grond voor het gebouw, gelegen langs het Lichttorenhoofd, kocht Heerma van Voss van de gemeente Eten en Leur. Hij nam een architect in de arm, er kwam een bestek en de bouw kon worden aangenomen. Het gebouw moest voldoen aan de geldende eisen voor een post- en telegraafkantoor.

In 1903 kon het geopend worden. Zijn jongste zoon mocht “de eerste steen” leggen.

Het werd verhuurd aan “het Departement van Waterstaat”.

Toen in 1922 dit postkantoor tot hulpkantoor werd gedegradeerd, was dat zeer tegen de zin van Heerma van Voss. Hij probeerde het te verkopen of te schenken aan de gemeente Etten-Leur, maar dat lukte niet.

Ook verkopen aan de Nederlandse Staat bleek onmogelijk, waarna hij besloot het te schenken aan “het Rijk”. Het gehele verhaal herbergt spanning en onzekerheden.

Het fraaie pand staat er nog steeds, maar is al vele jaren geen postkantoor meer.

Onder het boek staan icoontjes, om acties uit te voeren. Eén van de icoontjes geeft een handig overzicht van de inhoud van het boek.

naar boven

Leave a Reply