Arie de Bruin (16 november 2020, deze versie: 29 januari 2022)

Voorwoord "Heerma van Voss en Van Gogh"

Leursestraatje (nu Stationsstraat), Etten-Leur (door Vincent van Gogh)

Ze zijn niet met elkaar te vergelijken: S.C.J. Heerma van Voss en Theo van Gogh, vader van de beroemde schilder Vincent van Gogh. Maar het zijn tijdgenoten, beiden van protestante huize, ze kenden elkaar en zullen elkaar ongetwijfeld bezocht hebben.

Vincent is uiteraard veel beroemder dan deze mannen. Ook hij komt ruimschoots aan bod in dit deel. Op zijn levenslijn staat de “Ettense periode”. En dat heeft in Etten en in het latere Etten-Leur heel wat teweeggebracht. Speculaties, onderzoekingen, onthullingen, dat zijn de woorden die opvallen in dit deel. Hierbij gaat het om een werk van hem, dat geruime tijd in Etten geweest zou zijn, zonder dat iemand het mocht en kon zien. Ook de gedachte dat op dit kunstwerk van Vincent van Gogh de (al wat oudere) S.C.J. Heerma van Voss was afgebeeld, leidde tot speculaties.

Het was geen sensatie, maar toch wel erg fraai en waardevol, wat leerlingen van de Katholieke Scholengemeenschap Etten-Leur in 2011 presteerden voor de kunst en voor het vastleggen van de historie van de befaamde Etten-Leurse helden. In dit deel wordt een terugblik gegeven op hun inzet en werk.

Voor “meer Vincent van Gogh” zijn talloze boeken beschikbaar.

Onder het boek staan icoontjes, om acties uit te voeren. Eén van de icoontjes geeft een handig overzicht van de inhoud van het boek.

naar boven

Leave a Reply