Arie de Bruin (22 april 2022)

Voorwoord "Ultra-light vliegen in Etten-Leur"

Ad Maessen poseert voor de gedenknaald aan de Rijsbergseweg (17 juni 2016).

Toen op 22 april 2016 een geheel nieuw ingerichte expositieruimte in Streekmuseum “Jan uten Houte” te Etten-Leur, gewijd aan S.C.J. Heerma van Voss en de eerste vlucht, geopend werd, was onder meer de 88-jarige Ad Maessen aanwezig. Dit was op initiatief van zijn dochter Nicole.

De heer Maessen kende van zijn moeder, Anna Huijbregts, het verhaal over het eerste vliegtuig. Ze had er vaak over gesproken en verteld dat zij als klein meisje in de hangar, bij het vliegtuig, was geweest.

Het bezoeken van het openingsfeestje leidde een ander verhaal in, dat opgenomen is in deze publicatie. Na afstemwerk begeleidden 17 juni 2016 enige personen Ad Maessen bij een tour naar het monument aan de Rijsbergseweg, de 1:1 replica van de Wright Flyer op Industrieterrein Vosdonk in Etten-Leur, het Vliegend Museum Seppe en het Heemkundig Streekmuseum “Jan uten Houte”. In het centrum van Etten-Leur werd nog stil gestaan bij zijn ouderlijk huis en bij dat van zijn moeder. Hij genoot zichtbaar van alles wat hij te zien kreeg. Ondertussen vertelde hij talloze jeugdherinneringen, met uiteraard ook het verhaal van zijn moeder over het eerste vliegtuig.

Ad mocht 93 jaar worden. Hij overleed 20 juni 2020.

Onder het boek staan icoontjes, om acties uit te voeren. Eén van de icoontjes geeft een handig overzicht van de inhoud van het boek.

naar boven

Leave a Reply