Arie de Bruin (24 januari 2023, deze versie: 29 april 2023)

Voorwoord "Ook thuis: tot op den halven cent (1 van 2)"

Eén van de bewaard gebleven balansboeken

Suikerfabrikant S.C.J. Heerma van Voss begon zijn loopbaan als volontair op kantoor bij een oom van hem. Daar zal hij geleerd hebben zeer nauwkeurig te rekenen en te boekhouden. In zijn verdere carrière, maar zeker ook in de thuissituatie, heeft hij het vervolgens altijd volgehouden om die nauwkeurigheid toe te passen. Het bewijs hiervoor is direct duidelijk met een snelle blik in zijn privé-boekhouding. De kleinste uitgaven werden verantwoord in kas- en grootboek. Tot op de halve cent nauwkeurig noteerde hij wat hij betaalde, zodat alles in de boeken ingeschreven kon worden.

Vanaf 1901 zijn deze administratieve gegevens gedeeltelijk bewaard. Ze geven een prachtig inzicht in zijn leven, zijn liefhebberijen, personeel, aankopen en nog veel meer. Uit deze boeken kan veel afgelezen worden. Een groot deel van de relevant geachte boekhoudkundige gegevens is nu op eenvoudige wijze beschikbaar.

 

 

 

Onder het boek staan icoontjes, om acties uit te voeren. Eén van de icoontjes geeft een handig overzicht van de inhoud van het boek.

naar boven

Leave a Reply