Arie de Bruin (14 februari 2022)

Voorwoord "Op vakantie naar Noord-Afrika (1910)"

S.C.J. Heerma van Voss als vakantieganger. Zeer waarschijnlijk 5 maart 1910 bij Biskra (Algerije).

Of er een specifieke aanleiding was, zal vermoedelijk altijd een raadsel blijven, maar in 1910 ging S.C.J. Heerma van Voss op reis en hield hij een lange, georganiseerde vakantie in Tunesië en Algerije. Hij reisde daar naar allerlei plaatsen en bezienswaardigheden. Een reis naar het buitenland was voor hem niet uitzonderlijk, maar van een reis van dit kaliber is van hem geen tweede bekend.

Voor zover bekend, was hij er de man niet naar om een dagboek bij te houden. Van deze vakantie is echter wel een fors fotoalbum bewaard gebleven, met zijn papieren souvenirs, een zakje Sahara-zand en een deel van de correspondentie met betrekking tot dit avontuur. Hij maakte zelf geen foto’s, maar kocht vele tientallen ansichtkaarten en enkele toeristische boekjes.

De reis duurde van 14 februari tot en met 29 maart 1910. Per trein reisde hij naar Marseille, vanwaar de oversteek per boot begon naar Tunis. Op de terugreis, na een afsluitende week in Algiers, verbleef hij enige dagen in Marseille en vervolgens ook nog in Parijs. De reisroute is bekend. Dit komt omdat hij voorafgaande aan de reis een brief stuurde naar de uitgever van zijn favoriete krant, om tijdens zijn vakantie de dagelijkse kranten naar hem te laten doorsturen, en hij van deze brief een kopie bewaarde.

Het album wordt bewaard in het West-Brabants Archief, maar is eigendom van Heemkundekring “Jan uten Houte” te Etten-Leur. Het is niet bekend wie het heeft samengesteld. Een schoondochter, mevr. E.C.M. Heerma van Voss-van Rijsbergen, zal er wel een bijdrage aan hebben geleverd.

Vermoedelijk bestaan er uit de beginperiode van de 20e eeuw niet veel van dergelijke omvangrijke fotoalbums met vakantie-illustraties uit Noord-Afrika. Het is een magnifiek document. Deze publicatie laat het album zien en biedt een reconstructie van de reis.

Onder het boek staan icoontjes, om acties uit te voeren. Eén van de icoontjes geeft een handig overzicht van de inhoud van het boek.

naar boven

Leave a Reply