Arie de Bruin (8 juni 2021, deze versie: 19 december 2023)

Voorwoord "Het huis van Heerma van Voss"

18 mei 2010

Het huis waar ooit S.C.J. Heerma van Voss met zijn gezin woonde, staat nog steeds te pronken in Etten-Leur Noord. In alle jaargetijden is het huis fotogeniek te noemen. Van oudsher stonden er grote bomen voor het huis, maar die moesten wegens een boomziekte geveld worden.

De geschiedenis van het huis begint omstreeks het midden van de 19e eeuw. Uit kadastrale gegevens blijkt, dat er zo nu en dan bijgebouwd of verbouwd werd. Aanvankelijk was het huis omgeven, zowel aan de achterzijde, als aan de voorzijde en aan de overkant van de weg, door grote tuinen. Om huis, gezin en tuinen bij te houden had hij personeel in dienst.

Het huis heeft uiteraard diverse eigenaars en bewoners gehad, maar Heerma van Voss heeft er het langst van iedereen gewoond: van 1868 tot zijn overlijden in 1934.

Inmiddels is het huis niet meer omgeven door grote stukken tuin. Aan alle kanten, ook aan de overzijde van de weg, is bebouwing gekomen. Het huis is echter bewaard gebleven en heeft de status van Rijksmonument.

Dit document geeft een deel van de geschiedenis van het huis (en bewoners) prijs.

Onder het boek staan icoontjes, om acties uit te voeren. Eén van de icoontjes geeft een handig overzicht van de inhoud van het boek.

naar boven

Leave a Reply